AMOS NOVAK, mladi kuhar iz Međimurja, trenutno radi u restoranu Terbotz u Štrigovi. Sa samo 23 godine, Amos je već osvojio brončanu medalju na kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu i postigao zapažen uspjeh na međunarodnom natjecanju 2022. g. u Meksiku.
Njegova kreativnost i strast prema kuhinji, posebno korištenje lokalnih sastojaka, privlače pozornost kulinarske zajednice izvan Hrvatske.
Amos je pripremao “Glazirana pačja prsa sa raguom od mahuna i šampinjona”, u petoj sezoni, petoj epizodi “Sljeme” koji možete vidjeti na http://www.najboljeizhrvatske.com.hr/ep05-05-sljeme.htm
GLAZIRANA PAČJA PRSA SA RAGUOM OD MAHUNA I ŠAMPINJONA
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
- 1kg Pačja prsa
- 60 dag Mahune
- 30 dag Šampinjoni
- 15 dag Luk
- 0,5 dag Mljevena crvena paprika
- 0,5 dag Sol, papar
PRIPREMA: pačja prsa očistimo i malo prorežemo po koži, stavljamo ih na hladnu tavu na stranu kože da postepeno puste masnoću, koža mora biti zlatne boje te prsa završavamo u pećnici na 200 stupnjeva nekih 10 min.
Sitno sjeckani luk ispirjamo pa stavljamo usitnjene mahune, šampinjone i crvenu papriku i malo podlijemo i začinimo, pirjamo oko 20 minuta do kada mahune ne omekšaju. Zajedno serviramo.